woensdag 12 september 2012

Nietswoorden

De mooiste woorden zijn voor mij de woorden die iets aanduiden dat er niet is.

Een voorbeeld is "schaduw", het ontbreken van licht. Dit niets bestaat bij de gratie van drie ietsen: een lichtbron, iemand of iets waar licht op kan vallen en iemand of iets dat dat licht tegenhoudt.

"Kuil" is ook zo’n nietswoord. Een kuil ontstaat door zand op een berg te scheppen. Hier worden dus in één klap twee dingen geschept en geschapen, een iets – de berg – en een niets – de kuil – .
Is de berg daarom echter dan de kuil? Het gaat om twee dingen die je kunt aanraken. Beide hebben een lengte, een breedte en een inhoud. Een berg heeft een hoogte en een kuil een diepte, maar is dat nou zo’n verschil? De berg en de kuil lijken in echtheid niet voor elkaar onder te doen.
Maar een berg kun je in een kruiwagen scheppen en elders weer opbouwen. Met een kuil kun je dat vergeten. Je kunt een tweede kuil graven om de eerste te dichten, maar heb je dan een kuil van A naar B verplaatst of zand van B naar A? Of zijn beide formuleringen juist?
Nog iets vreemds: als je het zand van de berg weer in de kuil schept, dan heb je geen kuil en geen berg meer, dan heb je dus echt niets. Een kuil is niets, maar geen kuil is pas echt echt niets.

Het ultieme nietswoord is gat, dat bruikbaar is in alle gevallen waarin er iets ontbreekt : broek, ruit, muur, hand, dijk,heg, kaas, dag, ijs, dak, hek, hoofd, weg, markt, ozonlaag.

Het mooiste en meest wetenschappelijke gat bevindt zich in iedere computer. In een brokje halfgeleider staan de atomen netjes op een rij, aaneen gesmeed door een cordon elektronen.
Af en toe breekt een elektron uit het cordon om te gaan zwerven tussen de atomen. De theorie kan zijn eigenschappen goed beschrijven: massa, snelheid, energie, lading, etc.
Wat hij achterlaat is een gat, dat ook gaat zwerven. Ook dit kan de theorie goed beschrijven. Het gat beweegt met een bepaalde snelheid. De theorie gaat hiermee aan de slag. Uit een maalstroom van wiskundige formules duiken meer eigenschappen op: energie, massa en lading. En zo krijgt de het zwervend gat exact dezelfde eigenschappen als het zwervende elektron.

Geheel wetenschappelijk is het verschil tussen iets en niets volledig opgeheven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten